ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Μακεδονία και Θεσσαλονίκη: Ιστορική συνύφανση


Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, που συνορεύει δυτικά με την Ήπειρο και ανατολικά με τη Θράκη, στο νότο με την Θεσσαλία και το Αιγαίο και προς τον βορρά εκτείνεται μέχρι τα σύνορα της επικράτειας, είναι η Μακεδονία. Πρωτεύουσα της περιοχής αυτής είναι, από την εποχή της ίδρυσής της, η Θεσσαλονίκη.

Η Μακεδονία είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπήρξε το κέντρο της αυτοκρατορίας του στον ελλαδικό χώρο. Η κληρονομιά της περιοχής εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο κατά τις περιόδους της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 316 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, ο οποίος της έδωσε το όνομα της συζύγου του, της Θεσσαλονίκης, που ήταν αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η Θεσσαλονίκη έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη και κοσμήθηκε με σημαντικά και περίλαμπρα κοσμικά, εκκλησιαστικά και μοναστικά κτίσματα. Τα βυζαντινά μνημεία, μαζί με τις αρχαιότητες της κλασσικής περιόδου, των ελληνιστικών χρόνων και της ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που οφείλουν την ύπαρξή τους στην παρουσία μουσουλμάνων και Εβραίων, αλλά και άλλα πιο πρόσφατα αρχιτεκτονικά δείγματα, μαρτυρούν στο σύνολό τους τον ανέκαθεν πολυπολιτισμικό και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης.

Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον οθωμανικό ζυγό το 1912 και έκτοτε ακολουθεί μια δυναμική πορεία, η οποία της έχει εξασφαλίσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έναν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η Θεσσαλονίκη είναι ο καθρέφτης της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας και βρίθει από βυζαντινές εκκλησίες και μουσεία γεμάτα αρχαιότητες. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα είναι ο Λευκός Πύργος, ο οποίος αποτελούσε κάποτε μέρος των τειχών της πόλης. Βρίσκεται στην παραλία της πόλης, ακριβώς δίπλα στην προκυμαία και το παραλιακό πάρκο.

Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εξασφαλίζει τη σύνδεση της πόλης με εσωτερικούς και διεθνείς προορισμούς, ενώ υπάρχει επίσης ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και καλή οδική σύνδεση με την Αθήνα. Το λιμάνι της, το δεύτερο σε μέγεθος της χώρας, εμπορικό και επιβατικό, εξασφαλίζει την δια θαλάσσης σύνδεση όλης της ενδοχώρας με προορισμούς σ’ όλη την Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Η Εγνατία Οδός συνδέει το δυτικό άκρο της χώρας με τη Θράκη και τα σύνορα με την Τουρκία, περνώντας από τη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη, με πληθυσμό που υπερβαίνει σήμερα το 1.000.000 κατοίκους διαθέτει αξιόλογα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, σύγχρονα Νοσοκομεία και εγκαταστάσεις περίθαλψης, σημαντικές Αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και λοιπή κοινωνική υποδομή, ενώ αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό, εμπορικό, επιχειρηματικό και τουριστικό κέντρο.
topcup

ΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος...

Δείτε περισσότερα...

Αντικείμενο ΟΡ.ΘΕ.

Κύριο αντικείμενο του ΟΡΘΕ είναι ο σχεδιασμός και η...

Δείτε περισσότερα...

Η Θεσσαλονίκη του σήμερα

Η Θεσσαλονίκη στην μακραίωνη ιστορία της, των πλέον...

Δείτε περισσότερα...

Βρείτε μας στο χάρτη

Δείτε περισσότερα...
bottomcup